Från praktikant till arbetsledare

Det var aldrig planerat att Elvira skulle bli målare eller ens arbeta på ett raffinaderi. Men på bara två år har Elvira Alm gått från att vara praktikant till att bli arbetsledare för Alucrom ute på Preemraffet i Göteborg, och hon trivs som fisken i vattnet.

– Jag har alltid tecknat och ritat mycket, ända sen jag var liten. Och jag är generellt intresserad av konst och gillar att skapa. Men jag hade ingen tanke på att bli yrkesmålare.
När jag satt och kollade igenom olika utbildningar fastnade jag för något som hette ytbehandlingsspecialist. Sökte, kom in och hamnade helt rätt, berättar Elvira.

I utbildningen ingick även en längre praktik.
-Från början kände jag inte till så mycket om branschen eller yrket. Vi fick en introduktion på utbildningen och då träffade jag dåvarande HR-chefen på Alucrom. Hon tipsade mig om en praktikplats hos Alucrom och på raffet. Det var ett riktigt lyckokast. När det var två veckor kvar av praktiken fick jag fast jobb.

Det är som en myrstack där alla jobbar för att nästa yrkesgrupp ska kunna komma in och fortsätta arbetet. Det blir en sån häftig process.

Elvira Alm

Alucrom har ett pågående uppdrag att utföra underhåll åt Preemraff.
– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle trivas så bra med att jobba på ett raff. Nu har jag en helt annan bild av vad ett raff är och vad som pågår här. Det är som en myrstack där alla jobbar för att nästa yrkesgrupp ska kunna komma in och fortsätta arbetet. Det blir en sån häftig process.

På sommarhalvåret ökar arbetsstyrkan från Alucrom eftersom det är då de stora underhållsjobben ska utföras.
– På sommaren har jag mer ansvar för att leda arbetet. Från planering, till ansökning av tillstånd, till utförande och avslut. Man är väldigt rörligt i det här jobbet, jag gör en massa småjobb och älskar omväxlingen. Många av de som är säsongsarbetare vill komma tillbaka nästa år.

Elvira har också fått i uppdrag att vara skyddsombud

- Det finns ett stort säkerhetstänkt på Preem i och med att det är ett högriskområde. Att man har hjälm, rätt skyddsutrustning och brandskydd. Jag är ganska hård och petig och noga med saker som att man till exempel inte ska klättra på fel sätt på ställningar. När vi ser brister pratar vi mycket om det och tar alltid upp det med chefen. Kommer man med förslag så tas de på allvar. Det är också kul att vara med på skyddsronder. Jag lär mig hela tiden nya saker från andra.

Att ta hänsyn till miljön har också blivit en naturlig del av det dagliga arbetet.
– Vi tänker ju självklart på spill och att ta hand om färg som inte används. Vi gör en massa undersökningar för att ha koll. Det kan vara svårt att beräkna hur mycket färg som går år, men det är ett viktigt arbete och jag har alltid varit intresserad av miljön.

Ett oljeraffinaderi är ju traditionellt en mer mansdominerad värld, något som inte verkar påverka Elvira alls.
– Jag fick höra i början att det kunde vara tufft här för kvinnor. Men jag har alltid fått ett fint bemötande. Och så är jag nog ganska tålig och kan ge svar på tal. Jag upplever i stället att vi från Alucrom är väldigt omtyckta här på Preem och folk är nyfikna på det vi gör. Man får dela med sig mycket.

Elvira ser fram emot att fortsätta utvecklas och vill gärna vara med ute på större projekt.
– Det hade varit kul att arbeta ute på en fabrik också, att få sprutmåla. När det är mycket rost och underhåll är det coolt att blästra, måla och förändra produkterna till något som blir så fint. Till sommaren så ska Preem-björnen målas på en av cisternerna, det hoppas jag få göra, avslutar Elvira.